2012 Den Eviga Tillväxten

Kapitalism är baserat på idén om evig tillväxt, den är baserad på tron att det finns någonting sådant som en evig utveckling, där vi hela tiden kan utöka vår produktion, öka vår konsumtion, hitta mer prylar att uppfinna, hitta mer trender, nya intressen – nya pengagruvor att gräva i. Vi har baserat hela vårt nuvarande pengasystem på denna premiss om evig tillväxt, evigt nya äventyr att söka och att uppleva – men hur funkar denna teorin på riktigt?

Om vi tar och tittar på jorden så ser vi att det inte finns evigt med resurser, det finns en viss mängd vatten, en viss mängd olja, en viss mängd träd, och en viss mängd djur – det finns inget outtömligt lager av nya produkter, resurser, och upptäckter, någon gång tar det slut – helt slut. Om vi då tittar på denna idén som kapitalismen baseras på, och placerar den ovanpå jordens finita resurser, förstår man att resultatet kommer bli – att ingenting blir kvar – jorden kommer kort och gott att förstöras. Detta är enkel matematik; om du tar och lever på ett sätt som inte är i balans med din omgivning, eftersom du tar mer än vad du ger tillbaka, då kommer du att tillslut konsumera din omgivning helt – och detta är precis vad som händer med vår jord idag.

Det är kanske svårt att förstå hur vi i vår tid och dag, nu när vi tydlig har ”kommit så långt i vår utveckling” helt blundar för verkligheten, och fortfarande är totalt oförstående om hur den verkliga verkligheten faktiskt fungerar – inte den ekonomiska, eller marknadsmässiga verkligheten – nej den verkliga verkligheten – den som ger oss mat, vatten, värme, solljus, luft, och allt det där vi måste ha för att kunna leva. Men det är i alla fall vad vi gör, vi har helt bestämt oss för att blunda inför vad det är vi faktiskt gör mot jorden, och vilka konsekvenser detta kommer ha för oss – för konsekvenser det blir det alltid.

Den som har gjort lite undersökningar om jordens tillstånd vet att det i dagsläget dör ut mer djurarter än någonsin förut, och att biologer talar om en ”massutdöd” – han eller hon vet också att det lilla drickbara vattnet vi har håller på att förgiftas, och försvinna – att vårt jordbruk är helt beroende av gifter för att kunna producera mat, och konstgödsel för att jorden ska orka med att ge näring åt en växt – denna vet också om att oljan har nått sin ”peak” så att säga, och att oljeproduktionen nu går neråt. Och det är väldigt mycket mer som denna person känner till, men i grund och botten kan man sammanfatta hans kunskap med att säga att han vet att vi har satt oss själva i en svår situation.

Jo, vi är i en väldigt svår situation – det har vi visserligen varit under hela vår historia, eftersom vi aldrig varit speciellt duktiga på att ta hand om oss själva, eller våra medmänniskor – vi har en tendens att förstöra, hellre än att stödja och bygga upp – men nu är denna svåra situation, väldigt svår, och vi står inför valet att ändra på oss själva, eller bli tvingade att ändra på oss själva. Och självklart innehåller den sistnämnda valmöjligheten en inte helt bekväm upplevelse av att vakna upp till verkligheten – alltså en hel del smärta är att förväntas.

Men det behöver inte gå så långt, all information är redan tillgänglig, alla konsekvenser är redan kända, vad vi nu måste göra är att ändra på oss själva så att vi inte behöver gå igenom den obekväma upplevelsen av att inse att evig tillväxt nog inte är en så värst funktionell livsideologi, speciellt när man befinner sig på en jord som inte är konstruerad för en sådan syn på livet.

Själv ser jag fram emot en verklighet där denna kapitalism har stupat och dödsförklarats en gång för alla, och istället ett system som är bäst för alla – även jorden, naturen och djuren – har implementerats. Jag ser fram emot att verkligen få leva, och inte leva ut hela mitt eländiga liv enbart för att jobba och konsumera, jag menar vad tusan är det för ett liv egentligen?

Nej – det krävs action, det krävs handling – men framförallt krävs det att vi insuper lite sunt förnuft och slutar leva som om vi är gudar som står ovanför naturlagarna, för det gör vi inte.

Advertisements

One thought on “2012 Den Eviga Tillväxten

Comments are closed.