Dag 167: Svunna Tiders Stora Misstag

Jag följer för tillfället en dokumentärserie som heter ”the untold story of the united states” – och jag tycker VERKLIGEN om den. Det som är så bra med serien är att den öppet, och direkt skildrar den girighet, rädsla, fördömande, och det hat som har format världen som den ser ut idag – från och med andra världskriget, genom kalla kriget, och fram till våra (nutid) jaga-terrorist-dagar.

En sak som jag tycker är intressant med serien är hur den visar att människor gång på gång satt sin tillit till ledare – inför varje nytt presidentval stått och skrikit i total frenesi och i total övertygelse om att ”nu kommer förändringen!” – men så blev det ju aldrig. Och det är ju ganska otroligt att vi FORTFARANDE in i våra dagar håller på att skrika på de nya politiska kandidaterna som om någonting skulle ändra på sig bara för att vi väljer en annan gubbe att sitta och styra över oss. Det är ju fullständigt glasklart att INGENTING kommer att ändras bara för att vi väljer en ny gubbe som lovar att göra några högst minimala förändringar. Nej, för vad som verkligen behövs för riktig förändring – det är att vi ändrar oss själva!

Och det var någonting som jag kunde se väldigt tydligt – att genom våra århundraden så har det alltid varit den vanliga herr Svensson som har begett sig ut i krig och dödat fiender, stått bakom artilleripjäsen, och begått illdåd som han aldrig någonsin kommer berätta för sina barnbarn om. De ”stora” ledarna som dykt upp och försvunnit genom tidens lopp har egentligen bara varit statister, och  inte alls så viktiga som de utgett sig för att vara – för vad som verkligen skapat denna världen som den ser ut idag – det är du jag – Herr Svensson, eller Personliga Persson.

Vi har suttit där i våra torp, bondgårdar, och radhus och låtit tiden gå – och vi har levt ut våra hemliga begär, och låtit våra rädslor fara vilt omkring – och låtit helt idiotiska idéer styra våra liv – och det är så vi KOLLEKTIVT har skapat denna världen som den ser ut idag – vilket är ett rent helvete.

Så – jag föreslår att vi tar vårt ansvar och står upp och ser att vi har skapat vad som är här idag – och att det är också upp till oss att förändra det. Vi kan inte förvänta oss någonting av en ledare som vi inte gör för oss själva – nämligen att leva det som är bäst för oss, och alla andra på den planeten.

StyraWikipedia: Styra is a village and a former municipality on the island Euboea, Greece.

Advertisements

1 thought on “Dag 167: Svunna Tiders Stora Misstag

Comments are closed.